Preskočiť na obsah

Univerzita Komenského v Bratislave, Vysokoškolské mesto Ľudovíta Štúra – Mlyny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK
Vysokoškolské internáty
Pohľad na VBA a VBB
Oficiálny názov: Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK
Prezývka: Mlyny
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský
Súradnice 48°9′36″S 17°3′55″V / 48,16000°S 17,06528°V / 48.16000; 17.06528
Wikimedia Commons: Mlyny
Webová stránka: http://www.mlyny.uniba.sk/
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK (v minulosti tiež Študentské domovy a jedálne Ľudovíta Štúra, skrátene ŠDaJ ĽŠ) je ubytovacie zariadenie Univerzity Komenského. Nachádza sa v Slávičom údolí, okres Bratislava IV, časť Karlova Ves, na okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty – Sitina.

Súčasťou komplexu vysokoškolského mesta patriacemu Univerzite Komenského sú internáty Mlynská Dolina (tzv. Átriové domky), internát Ľudovíta Štúra a Manželský internát. Najvýznamnejší z nich je komplex Átriových domkov, ktoré boli realizované v rokoch 1969-1977 podľa návrhu architekta Vladimíra Dedečka.[1]

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra - Mlyny UK sú najväčším ubytovacím zariadením na území bývalého Česko-Slovenska. Kapacita cca 6 500 lôžok je sústredená v troch objektoch (Štúrak, Átriové domky, Manželské internáty), ktoré majú vzhľadom na rozdielnu vybavenosť ubytovacích priestorov rozdielne ceny za ubytovanie. Počas školského roka (september-jún) poskytuje komplex ubytovanie najmä študentom Univerzity Komenského, ale aj iných vysokých škôl a ďalším záujemcom - neštudentom. V lete (júl-august) je ubytovanie prístupné širokej verejnosti vo viacerých kvalitatívnych kategóriách (apartmány, hostel, ubytovňa). Celoročne je realizované ubytovanie v trojlôžkových nadštandardných apartmánoch s príslušenstvom.

Internát Ľ. Štúra („Výškové bloky“, „Štúrak“)[upraviť | upraviť zdroj]

Pozostávajú z dvojice výškových obytných budov s asi 14 nadzemnými podlažiami, ktoré sú prepojené spoločnou halou. Tieto výškové budovy pochádzajú z kópie projektu, ktorý bol najprv realizovaný vo Švajčiarsku a ktorého mottom bolo Corbusierovské „stroj na bývanie“.

Vo výškových blokoch sú študenti ubytovaní v bunkách po desať. Každá bunka má 4 izby (v dvoch bývajú traja a v dvoch dvaja študenti) kúpeľňu so sprchou a toaletou.

Átriové domky[upraviť | upraviť zdroj]

Jedná sa o mozaiku z osemnástich navzájom prepojených (na horizontálnej úrovni podlaží) átriových domkov (označené A až T).[1] Sú to štvorpodlažné objekty s terasovitým charakterom a s typickými átriami. V átriových budovách sú študenti ubytovaní prevažne po troch, na niektorých blokoch po dvoch alebo po jednom. Pôvodne boli izby určený výlučne pre dve osoby, avšak časom boli z kapacitných dôvodov rozšírené.[1] Časť izieb na poschodí sú jednoposteľové. Sprchy a sociálne zariadenie sú spoločné pre jedno poschodie. Časť komplexu prešla rekonštrukciou a má napr. aj inštalovaný internet. Átriové domky sú povestné tým, že boli postavené na nejednotnom geologickom podklade. To spôsobovalo poklesy základov v častiach stavby a tým aj rôzne poruchy v jej prevádzke.

Medzi objektami vznikli átriá - priestory na oddych a rekreáciu. Samotné objekty majú v jadre situované hygienické a spoločenské priestory s kuchynkou, okolo ktorých sú rozložené izby pôvodne jedno a dvojlôžkové, ktoré sa zmenili z dôvodu nepostačujúcich kapacít na dvoj a trojlôžkové. Na Átriových domkoch ("Átriakoch") majú svoje sídlo aj študentské organizácie Integrity Life, z.ú. (InLife), evanjelické Univerzitné pastoračné centrum MOSTY (UPC MOSTY) a nachádza sa tu aj Univerzitné kultúrne centrum (UKC). Tiež niektoré firmy majú svoje lokálne pobočky priamo v budovách Átriakov.

Nový objekt („Manželský internát“)[upraviť | upraviť zdroj]

Najnovším komplexom ŠDJŠ je dvojica budov – tzv. Manželských internátov. Ubytovanie je tu poskytované v 6-lôžkových bunkách tvorených troma 2-lôžkovými izbami (hygienické zariadenia v rámci bunky).

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Miestna autobusová zastávka je „slávna“ aj pre množstvo študentov tlačiacich sa v autobusoch

Stravovacie služby zabezpečujú jedálne v objekte Átriových domkov a viacero bufetov. Okrem ubytovania a stravovania poskytujú aj iné služby: v priestoroch internátu sa nachádza niekoľko predajní, bufetov, ako aj pomerne populárny disko klub využívaný predovšetkým študentmi, lekár pre dospelých, zubný lekár, počítačové miestnosti, práčovňa, knižnica, a pod. Vo výškových budovách je umiestnené aj Univerzitné pastoračné centrum sv. Jozefa Freinademetza, v ktorom sa konajú bohoslužby, diskusie, koncerty, videoprojekcie a ponúka priestor na formálne a neformálne stretnutia, športové aktivity (stolný tenis, stolný futbal).

Od roku 2003 sú internáty vo vlastníctve Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá ich predtým ako majetok štátu mala v správe. Časť ubytovacích kapacít je určená na hotelové ubytovanie, časť ubytovacej kapacity ponúka celoročne ubytovanie aj neštudentom. Možnosti ubytovania sú aj v letných mesiacoch ako pre študentov, tak aj pre neštudentov.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Oblasť je dobre obslúžená autobusovými linkami, najvýznamnejšia zastávka pre internáty je Cintorín Slávičie. Okolo vysokoškolského mesta sa však nachádza viacero zastávok obsluhovaných linkou 139, ktorými sa cestujúci môžu dostať na prestupný uzol Riviéru.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c PAVLÍK, P. Monumenty Bratislavy. In Časopis OKO 1/2010. Dostupné online
  2. Dopravný podnik Bratislava [online]. Bratislava: Dopravný podnik Bratislava, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.
  3. Bratislava : Cestovné poriadky. imhd.sk (Bratislava: mhd.sk). Dostupné online [cit. 2024-06-07].
  4. Cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy - ARRIVA Bratislava [online]. arriva.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  5. Total Avengers s.r.o.. Cestovné poriadky [online]. idsbk.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]